MIÉRT JÓ A VAKCINA?

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni.

 

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is. A járványból az egyetlen kivezető út a védőoltás, a lakosság tömeges oltásával tudjuk megfékezni a jelenleg az egész világon erőteljesen terjedő járványt. A védőoltás lényege, hogy a szervezetben immunválaszt váltunk ki a kórokozó (ez esetben az új koronavírus) ellen, és ezzel kialakítjuk a védettséget. A vakcinák hosszú távú védettséget is biztosíthatnak.

 

A COVID-19 betegséget okozó vírus esetében egy új kórokozóról van szó. Ezért világszerte kutatják és fejlesztik a megfelelő vakcinákat. Az első hatásos vakcinákat azonban már engedélyezték a gyógyszerészeti hatóságok. A gyógyszerbiztonság terén Magyarországon világszínvonalú szakemberek dolgoznak. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak és amelyet más országban is használnak.

 

Magyarország immár 5 féle biztonságos és hatékony oltóanyaggal rendelkezik, amelyek védelmet adnak a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Magyarországon a védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni, itt a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált. A védőoltás életet ment.

Forrás:  www.vakcinainfo.gov.hu

 

A program/előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.