Hogy is volt? – A szőke ciklon

Rejtő regény a színházban?

A Rejtő regények nem arról híresek, hogy könnyen ’fel lehetne cipelni’ őket a színpadra, hiszen Rejtő nagy erőssége a humora, az ahogyan leírja, elmeséli a történetet. Hogyan lesz ebből előadás?

Úgy, hogy Szente Vajk álmodott hozzá egy keretet, beleszőtte még magát Rejtő Jenőt is, ráadásul ez a dramaturgiai csavar megoldja, hogy 5 színész eljátszhassa mind a 25 szereplőt a regényből.A keret Rejtő azon szokásán alapul, hogy szeretett a gépíró hölgyek lakására felmenni, hogy ott öltsenek papírformát a szövevényes gondolatai. De mi történik, ha minderre egy leadási határidő miatt 150 perce van és a regény még össze sem állt a fejében?

Itt jön a képbe a Szőke ciklon, a gépíró Magda, akit felkeres, hogy gépelje be gyorsan azt, ami még kész sincsen. Magdának éppencsak sikerült átköltöznie új lakásába, a költöztető ember még el sem ment konkrétan (naná, mert ki sincs még fizetve!), amikor a történet elkezdődik.

Betoppan váratlanul Magda édesapja is, és a folyton leselkedő szomszéd is érdeklődve figyeli, hogy mi fog ebből a szituációból kikerekedni. Rejtő kapva kap az alkalmon, és a jelenlévő emberek aktív szereplésével kezdi el kibontani a regény történetét, akiknek nagyon tetszik, hogy részt vehetnek a híres író alkotómunkájában. A leselkedő szomszédunk hozott ajándékba egy Buddha szobrocskát Magdának, ami a leadandó regény fő mozgatórugójává lépett elő.  Ezt üldözik Svájcon keresztül egész Afrikáig és ebből alakul ki a 150 perc végére a papírra rögzített friss, ropogós Rejtő regény, A szőke ciklon.

A rendező ötlete jól beválik, hiszen így kapunk egy kis ízelítőt Rejtő narrációiból, hogy hogyan építi a történetet, tényleg mintha megelevenedve az olvasás élménye. Remek darab remek színészekkel és a hab a tortán az élő zongorakiséret, ami nagyon jól illet a rejtői hangulathoz.